Responsabilitate pentru Biodiversitate

Responsabilitate pentru Biodiversitate

Una din direcțiile prioritare ale EU Green Deal este reducerea pierderilor de biodiversitate cu care Europa și omenirea se confruntă (Sursa: Europa.EU). WWF estimează că 1 milion de specii sunt amenințate într-o proporție mai mare sau mai mică cu dispariția (Sursa: Panda.org). Schimbările climatice, incendiile de pădure, speciile invazive, epidemiile, distrugerea habitatelor ca urmare a activităților economice sunt doar câteva din amenințările cu care biodiversitatea se confruntă și pe care omenirea trebuie să le rezolve.

Orice planuri de redresare nu sunt însă posibile în lipsa unor cetățeni responsabili față de mediu în general și de biodiversitate în special. Orice măsuri implementate cu scopul de susținere a speciilor și habitatelor au nevoie măcar de acceptarea, dacă nu este posibilă și implicarea comunității în care acele măsuri sunt implementate (Primack et al., 2008).

Acestea sunt premizele de la care pornește proiectul Responsabilitate pentru Biodiversitate, pe care ASOCIAȚIA INFORMART, în parteneriat cu Universitatea din București, Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuare a Studiilor de Impact, îl implementează în 2022 în școli și licee din Sectorul 3. Scopul principal al proiectului este acela de creștere a gradului de conștientizare a elevilor din școli și licee din Sectorul 3 cu privire la amenințările cu care se confruntă biodiversitatea și măsurile pe care fiecare cetățean le poate lua pentru diminuarea acestora.

În acest sens, vor fi organizate o serie de prezentări interactive în școli și licee din Sectorul 3, în care vor fi prezentate specii și habitate din România amenințate cu dispariția și eforturi făcute pentru diminuarea presiunii asupra lor în arii protejate. De asemenea, vor fi prezentate și principalele autorități în domeniu din România și la nivel internațional. O a doua serie de acțiuni implică o serie de aplicații practice în Parcul A.I. Cuza și Parcul Titan cu grupuri de 10-12 elevi. Aceștia vor identifica specii de plante și animale din arealul parcului și le vor carta cu ajutorul aplicației iNaturalist.

Două competiții de creativitate sunt pregătite pentru elevii Sectorului 3, ambele având ca subiect biodiversitatea. Prima este o competiție de grafică (desen, pictură, colaj, elemente digitale), intitulată Ambasadorii speciilor protejate, iar cea de a doua este o competiție de vlogging și poartă numele ECO-Vlogger S3.

Alte două acțiuni ale proiectului Responsabilitate pentru Biodiversitate vizează toți cetățenii Sectorului 3, de la cei mai tineri, la cei mai în vârstă. Prima este o ieșire cu bicicletele într-o arie protejată din București sau din apropiere, intitulată Bicicliști pentru biodiversitate. Cea de a doua este prezența unor standuri cu specialiști și materiale informative despre biodiversitate instalate în locuri publice din Sectorul 3. Echia de proiect va discuta cu tinerii și publicul larg despre biodiversitate, amenințările la adresa acesteia și acțiuni pe care fiecare cetățean le poate implementa pentru a reduce presiunile asupra biodiversității și mediului.

Responsabilitate pentru Biodiversitate este un proiect finanțat de Primăria Sectorului 3, prin fonduri nerambursabile de la bugetul local.

3 thoughts on “Responsabilitate pentru Biodiversitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.