Managementul speciilor invazive – prioritate pentru Ministerul Mediului

Managementul speciilor invazive

Pe 17 februarie 2022 a avut loc evenimentul de lansare publică a proiectului Managementul adecvat al speciilor invazive din România, în conformitate cu Regulamentul UE 1143/2014 referitor la prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive cod SMIS 2014+ 120008. Implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în parteneriat cu Universitatea din București, este, probabil, cea mai amplă inițiativă ce vizează acest subiect, unul tot mai important în epoca globalizării.

Evenimentul, desfășurat în București, a reunit peste 60 de actori interesați, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice, reprezentanți ai comunității academice și științifice, reprezentanți ai societății civile și mass-media. Gazda evenimentului a fost Nicolae Manta, managerul proiectului, iar printre vorbitori s-au numărat Prof. dr. Robert Szep, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Prof. dr. Paulina Anastasiu, managerul tehnic al proiectului și director al Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” din București și prof. univ. dr. Cristian Iojă, coordonatorul activității care prevede realizarea participativă a Planului de acțiune pentru abordarea căilor de introducere prioritare a speciilor alogene invazive din România.

Vorbitorii au subliniat încă o dată importanța unui management eficient al speciilor alogene invazive în România și au adus în atenția celor interesați obiectivele propuse, demersurile întreprinse și rezultatele obținute până în prezent în cadrul proiectului. Cea de a doua parte a întâlnirii a constat într-o sesiune de întrebări și discuții referitoare la speciile invazive și măsurile necesare pentru un management eficient al acestora la nivel național și local.

Până la acest moment, prin intermediul proiectului au fost realizate peste 100 de materiale de interes cu caracter științific, educațional și informativ legate de managementul speciilor invazive și au fost obținute rezultate importante privind:

  • inventarierea și cartarea speciilor alogene invazive de pe teritoriul României;
  • identificarea căilor prioritare de introducere și prioritizarea speciilor alogene invazive din România;
  • realizarea participativă a Planului de acțiune pentru abordarea căilor de introducere prioritare a speciilor alogene invazive din România (PNAACIP);
  • creșterea nivelului de conștientizare referitor la speciile alogene invazive (peste 2000 de actori interesați care au primit informații și materiale despre specii invazive);
  • dezvoltarea capacității administrative și științifice prin crearea de instrumente necesare care să contribuie la realizarea Sistemului Național de Supraveghere a speciilor alogene invazive.

Materialele realizate sunt disponibile pe site-ul proiectului. Proiectul, co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 4, promovează și acțiuni ce contribuie la îndeplinirea obiectivelor Strategiei UE pentru Biodiversitate 2020, Cadrul de Acțiuni Prioritare pentru Natura 2000, Strategia Națională și Planul de Acțiune pentru Conservarea Biodiversității 2014 – 2020 și iau în considerare nevoile concrete de protecție a biodiversității din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.