Proiect la nivel național despre specii invazive

specii invazive

Se discută foarte mult despre specii invazive (și pe site-ul nostru găsiți câteva articole despre subiect), în special de temuta ambrozie, care provoacă alergii extrem de agresive. Iată și un prim proiect coerent ce vizează speciile invazive. Astfel, începând din 2018, Ministerul Mediului, în parteneriat cu Universitatea din București, implementează proiectul Managementul adecvat al speciilor invazive din România, în conformitate cu Regulamentul UE 1143/2014 referitor la prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive.

ailanthus1Obiectiv general al proiectului îl reprezintă crearea instrumentelor ştiințifice și administrative necesare pentru managementul eficient al speciilor invazive din România. Pentru că da, este nevoie de măsuri coerente în ambele planuri și implicarea tuturor factorilor interesați în găsirea de soluții pentru o problemă globală.

În cadrul proiectului va fi realizată o bază de date cu speciile invazive (acțiuni de inventariere) și va fi stabilită lista națională a acestora (prioritizare) și vor fi create instrumentele necesare pentru prevenirea introducerii de specii alogene, intenționat sau neintenționat, pentru detectarea rapidă și identificarea noilor posibili invadatori, pentru răspunsul eficient la pătrunderea speciilor alogene invazive și pentru managementul speciilor naturalizate și al extinderii arealului lor în scopul eradicării, limitării și controlului acestora (planul de acțiune). De asemenea, va fi dezvoltată capacitatea administrativă și științifică a autorităților și institutelor de cercetare cu activități în domeniu în vederea gestionării eficiente a speciilor alogene invazive.

Nu în ultimul rând, vor fi întreprinse activități de conștientizare în rândul actorilor interesați la nivel național și nu numai (conștientizare).

Informații detaliate despre proiect sunt disponibile pe site-ul proiectuluiProiectul  este co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 4.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.