CHEMPOET – proiect de promovare a chimiei

chempoet

Un grup de cadre didactice și cercetători din Universitatea din București a demarat un proiect ce vizează creșterea gradului de conștientizare a elevilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani dintr-o serie de licee din București cu privire la importanța chimiei în viața cotidiană. Proiectul este intitulat Chimia pe mâini bune (CHEMPOET) și este coordonat de Mihaela Matache, lect. dr. în cadrul Facultății de Chimie a Universității din București.

În acest sens, proiectul va desfășura o serie de activități ce vizează două grupuri-țintă și anume i) elevii de liceu, subiecți susceptibili să urmeze o carieră în domeniul chimiei, fie că vorbim de învățământ, cercetare sau chimie aplicată, ii) profesorii de chimie din învățământul liceal, pe care să îi perfecționeze spre o predare atractivă și interactivă, axată pe exemple și experimente.

Obiectivele și activitățile proiectului CHEMPOET

Proiectul CHEMPOET – Chimia pe mâini bune vizează două grupuri-țintă principale și anume: pe de-o parte elevii liceelor bucureștene, iar pe de altă parte profesorii de chimie din școli și licee din București. Obiectivele specifice ale proiectului includ:

 • Promovarea chimiei ca disciplină fundamentală către elevii unor licee din municipiul București prin demonstrarea caracterului său puternic aplicativ și a importanței sale în viața de zi cu zi;
 • Familiarizarea elevilor cu implicațiile și oportunitățile oferite de o carieră în domeniul chimiei, fie că vorbim de învățământ, cercetare sau chimie aplicativă.
 • Îmbunătățirea aptitudinilor și performanțelor profesorilor de chimie, în special în domeniul chimiei practice, ținând cont de rolul esențial al acestora în formarea elevilor.

Printre activitățile ce îi vizează pe elevi se numără:

 • Caravana POET, ce va include prelegeri interactive ale echipei de implementare a proiectului, având ca subiecte aspecte de chimie practică (chimia și cosmetica, substanțe și amestecuri de substanțe chimice în bucătărie, substanțele chimice din viața automobilului, chimia medicamentelor, chimia mediului, surse de energie alternativă
 • Cu chimia pe mână, elevi din mai multe licee bucureștene vor fi implicați într-o serie de activități practice în laboratoare ale Facultății de Chimie din Universitatea din București și ale Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor;
 • CSI – Chemistry Scene Investigation – vizite efectuate de serii de elevi în cadrul unor companii cu profil chimic pentru a intensifica impactul prezentărilor și experimentelor de laborator.

Pentru perfecționarea profesorilor de liceu, echipa de implementare a proiectului va pregăti un curs intensiv de chimie practică. Acesta are rolul de a veni în sprijnul profesorilor prin exemple de experimente care să aibă corespondent în viața de zi cu zi a elevilor și să nu necesite resurse greu de obținut.

Proiectul își propune să implice în activitățile sale peste 150 de liceeni și aproximativ 30 de profesori.

chempoet

CHEMPOET este un proiect finanțat prin Fondul Științescu București, gestionat de Fundația Comunitară București. Parteneri naționali: Romanian-American Foundation și FFCR. Parteneri locali: Transport Service Group, WDP Development RO, Element Development,  euRobotics AISBL.

Mai multe detalii despre proiectele susținute de Științescu sunt disponibile pe  www.bucuresti.stiintescu.ro

5 thoughts on “CHEMPOET – proiect de promovare a chimiei

  1. @Iuliana Dinu nu pot sa va promit ceva in momentul acesta, dar vedem, poate vine cineva sa tina o prezentare la dvs. cand cu scoala altfel. Sunteti din Bucuresti?

 1. Bună ziua,

  Cum putem afla detalii referitoare la acest proiect? Pe site-ul bucuresti.stiintescu.ro nu am găsit. Aș dori să știu când începe, unde se derulează și care sunt criteriile de eligibilitate pentru elevi.

  Vă mulțumesc!

  1. @Iuliana momentan suntem la stadiul de alegere a liceelor pe care le vom vizita si in care vom sustine prezentari. Elevii vor fi din liceele vizitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.