Concluzii la proiectul CHEMPOET

Concluzii CHEMPOET Științescu

Echipa de implementare a proiectului CHEMPOET – Chimia pe mâini bune a finalizat activitățile prevăzute cu scopul de promovare a chimiei practice și importanței sale în viața cotidiană în rândul elevilor dintr-o serie de licee bucureștene. Astfel că ne-am gândit să vă prezentăm, pe post de concluzii, un scurt rezumat al activităților efectuate.

În prima fază, echipa de implementare a proiectului a vizitat șase licee și anume: Colegiul Național Sf. Sava, Colegiul Național Gh. Lazăr, Colegiul Național Mihai Viteazu, Colegiul Național Gh. Șincai, Colegiul Național Mihai Eminescu și Colegiul Național Grigore Moisil. Aici, cadrele didactice și cercetătorii care alcătuiesc echipa de implementare a proiectului au susținut o serie de prelegeri interactive foarte bine primite de grupul-țintă. De la cosmetică la catalizatori, de la medicamente la chimia alimentelor, elevii s-au lăsat antrenați în dialog cu echipa și au avut ocazia să constate corespondențe între informațiile primite la clasă și viața de zi cu zi.

Credit foto: Cosmin Sbârcea
Credit foto: Cosmin Sbârcea

Apoi, 42 de elevi din cele șase licee au fost invitați să participe la o serie de ateliere practice de chimie în laboratoarele Facultății de Chimie a Universității din București și ale Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor. Coordonați de echipa de implementare a proiectului, aceștia au avut ocazia să intre, pentru câteva ore, în lumea chimiei organice, chimiei anorganice (foto dreapta), chimiei analitice sau a chimiei materialelor. Și, după cum puteți vedea, au avut ocazia să experimenteze, nu doar să admire.

MicrosinCea de a 3-a activitate pentru elevi a constat într-o serie de vizite în lumea chimiei. Astfel, elevii participanți la atelierele practice au avut ocazia să viziteze fabrica de ingrediente farmaceutice MICROSIN (foto stânga), dar și laboratoarele Institutului Național de Criminalistică și ale Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor de pe Platforma Măgurele.

Pentru că profesorii de chimie sunt cei mai buni vectori ai disciplinei, a fost organizat și un curs de chimie practică pentru aceștia. Scopul cursului a fost de a oferi celor 20 de profesori participanți câteva idei de lucrări practice de laborator, care necesită resurse ușor de obținut și care pot fi reproduse la fel de ușor în laboratoarele de chimie ale liceelor.

Și pentru că feedback-ul era extrem de important, atât pentru a evalua impactului proiectului, dar și pentru a identifica posibile viitoare acțiuni de promovare a chimiei și de colaborare cu liceele, proiectul s-a încheiat cu o întâlnire informală în amfiteatrul R2 al Facultății de Chimie. Acolo, participanții au fost invitați să scrie impresii despre participarea în proiectul CHEMPOET, impresii pe care vă invităm să le descoperiți în albumul foto de mai jos. Cred că sunt cele mai obiective concluzii.

CHEMPOET este un proiect finanțat prin Fondul Științescu București, gestionat de Fundația Comunitară București. Parteneri naționali: Romanian-American Foundation și FFCR. Parteneri locali: Transport Service Group, WDP Development RO, Element Development,  euRobotics AISBL.

Mai multe detalii despre proiectele susținute de Științescu sunt disponibile pe  www.bucuresti.stiintescu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.