Finanțarile LIFE

Gilort LIFE competențe
23 iunie 2020

Dacă lucrați în domeniul protecție mediului, ați putea fi interesați de proiectele LIFE (cu subprogramele Mediu și Schimbări Climatice). Scopul acestei scheme de finanțare este de a contribui la punerea în aplicare, actualizarea și dezvoltarea politicii și legislației UE în materie de mediu și climă.

Subsemnatul lucrează din 2001 în proiecte LIFE Nature (parte din subprogramul Mediu), centrul de cercetare în care lucrez a implementat sau a colaborat în proiecte în Parcul Natural Porțile de Fier (pe Țestoasa lui Hermann Testudo hermanni și cormoranul mic Microcarbo pygmaeus), Parcul Natural Putna Vrancea (carnivore mari), Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior (păsări, zone umede) sau situl Natura 2000 Râul Gilort (pasaje pentru pești), despre care am și vorbit aici.

Ce trebuie să știți despre finanțările LIFE

Ministerul Mediului a realizat un scurt film de prezentare a schemei de finanțare, pe care vă invit să îi urmăriți.

Cine poate depune o propunere de proiect

  • organisme publice (inclusiv instituţii de învăţământ),
  • organizații comerciale private (IMM-uri etc.)
  • organizații private necomerciale (inclusiv ONG-uri).

Rata maximă de cofinanțare

  • până la maxim 55% pentru proiecte de bune practici, proiecte demonstrative sau proiecte-pilot precum și pentru proiecte de informare, conștientizare și diseminare.
  • 60% proiectele LIFE Natură și Biodiversitate; acestea pot ajunge la o rată de 75% pentru proiecte care abordează specii sau habitate prioritare.

Termene-limită

  • pentru subprogramul Mediu este 16/07/2020;
  • pentru subprogramul Climă termenul este 06/10/2020.

Din 1992 încoace, peste 5.000 de proiecte au fost finanțate prin schema de finanțare LIFE, care în exercițiul bugetar 2014 – 2020 a avut prevăzută o sumă de 3,46 miliarde euro. O prezentare mult mai detaliată a proiectelor și un istoric al acestora găsiți în filmul de mai jos.

Mai multe informații puteți obține din ghidurile dedicate acestor proiecte, dar și de la Punctul Național de Contact LIFE din cadrul Ministerului Mediului.

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.