Proiecte PNRR la Noaptea Cercetătorilor

Noaptea Cercetătorilor 2023 PNRR

Ca în fiecare an, în ultima vineri din luna septembrie are loc evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni, ce își propune să promoveze meseria de cercetător și să atragă tinerii spre o carieră în cercetare. Cu această ocazie, trei dintre proiectele PNRR pe care Universitatea din București le coordonează au avut un stand comun la evenimentul RoCONNECT ce s-a desfășurat în Parcul Liniei din București.

Echipa proiectului I5. Cercetare integrată și soluții sustenabile pentru protecția și restaurarea ecosistemelor din bazinul inferior al Dunării și zona costieră a Mării Negre a fost coordonată de Prof. dr. Corina Bradu, directorul proiectului, care a și prezentat proiectul în cadrul seriei de prezentări de pe scenă la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023. De asemenea, au fost realizate o serie de experimente cu ploi acide sau zone umede, dar și oferite explicații despre poluanți organici în sisteme acvatice.

Prof. dr. Adrian Șalic, coordonatorul proiectului I8. Noi molecule pentru investigarea rolului lipidelor în celule, s-a arătat foarte încântat de numărul mare de copii și tineri prezenți la eveniment, considerându-l o oportunitate importantă de a dezvolta interesul acestora pentru științe. Proiectul își propune să dezvolte și să valideze metode inovatoare pentru vizualizarea diverselor clase de lipide în celule și țesuturi, prin combinarea sintezei organice cu biochimia și biologia moleculară.

Standul proiectului I10. Centru Regional de Orientare și Consiliere în Cariera de Cercetător – Regiunea București – Ilfov – de la educație preuniversitară la cercetare avansată a fost asaltat de copii cu vârste între 5 și 20 de ani, care au urmărit cu sufletul la gură atât experimentele de chimie sau biologie, dar și zborul dronelor și imaginile pe care acestea le transmiteau pe monitorul LCD din stand. Pe scena evenimentului, Prof. dr. Beatrice Radu a susținut prezentarea Ce stim despre emotii? Apoi, biologii echipei i-au invitat pe micii curioși să se uite prin microscop la preparatele de pe lamele. Cei mai curajoși au încercat casca EEG, iar cei mai activi dintre participanți au primit mici premii din partea echipei de proiect, iar toată lumea primit…bomboane. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe site-ul proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.