Lucrări de reconstrucție ecologică finalizate pe Gilort

Lucrări reconstrucție ecologică căsoaie Fish For Life

O serie de lucrări complexe de reconstrucție ecologică au fost finalizate în această toamnă pe râul Gilort. Acestea au fost realizate în cadrul proiectului LIFE “Refacerea culoarelor de migraţie şi a habitatelor  pentru speciile de peşti  reofili din Râul Gilort”Fish for Life, pe raza comunei Bengești-Ciocadia. Ele au inclus atât lucrări de apărare a malului împotriva eroziunii, dar și lucrări în albie, ce au ca scop creșterea diversității de habitate pentru speciile de pești reofili ce populează râul Gilort. Nu în ultimul rând, în toamna lui 2022 au fost realizate și o serie de plantări de arbori în situl Natura 2000 Râul Gilort.

Lucrări reconstrucție ecologică căsoaie Fish For LifeLucrările de reconstrucție ecologică în albie includ bușteni proiectați sau bușteni prag (un total de 16 bucăți, în engleză ELJ – engineered logg jam), căsoaie simple (formată din 14 trunchiuri) și căsoaie dublă (formată din 16 trunchiuri), dar și consolidarea malului râului Gilort pe trei sectoare, însumând aproximativ 509 m lungime. Pe râul Galbenu au fost instalate peste 200 de anrocamente de dimensiuni variabile, cu scopul de a dispersa energia apei și a crea local alternanță a regimului de curgere (ape repezi, ape liniștite, bazine de liniștire etc.).

În ce privește plantările, acestea au ca scop refacerea conectivității pădurilor ripariene de-a lungul râului Gilort și contribuie la reducerea eroziunii malurilor și asigură umbrirea zonelor ripariene. Pentru plantări au fost utilizate patru specii și anume salcie albă, anin negru, plop negru/plop alb și frasin. În cazul aninului, 30% din totalul puieților plantați au fost recoltați din regenerări naturale (din arealul sitului Natura 2000 Râul Gilort și din zonele învecinate), cu respectarea condițiilor dimensionale și de calitate impuse prin standardele specifice lucrărilor silvice (Mai multe detalii aici). Numărul puieților plantați se apropie de 6000, lucrările de plantare urmând să continue și în toamna lui 2023, suprafața totală reîmpădurită urmând a fi de 3,09 hectare.

Proiectul Fish For Life este finanțat de către Comisia Europeană prin programul LIFE+ Nature și co-finanțat de Guvernul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.