Educație pentru mediu în situl Natura 2000 Râul Gilort

Situl Natura 2000 Râul Gilort

Echipa de implementare a proiectului Fish For Life a desfășurat o serie de activități educaționale în școlile din vecinătatea sitului Natura 2000 Râul Gilort. Profitând de evenimentele din calendarul Mediului, echipa APM Gorj s-a întâlnit cu elevii școlilor din Albeni și Bengești – Ciocadia și a efectuat o serie de activități de ecologizare, plantare de puieți, dar și câteva expediții informative.

Astfel, cu ocazia Zilei Natura 2000 (21 mai), reprezentanții APM Gorj și elevii celor două școli au organizat ieșiri în arealul sitului și au făcut fotografii cu speciile de floră și faună întâlnite. Acestea au fost mai apoi expuse în școlile micilor fotografi, iar specialiștii din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Gorj le-au vorbit copiiilor despre Rețeaua Natura 2000, situl Râul Gilort în mod special, dar și despre regulile care trebuie respectate atunci când ne aflăm într-o arie naturală protejată. Cea de a doua activitate a fost una de plantare de puieți, realizată împreună cu elevii de la Școala Albeni în zona de construire a pasajului pentru pești de la Albeni.

 Pe 5 iunie, de Ziua Mediului, pornind de la tema stabilită la nivel mondial Refacerea ecosistemelor, copiii școlilor din Albeni și Bengești – Ciocadia au realizat o serie de materiale cu ajutorul cărora să își convingă colegii, părinții și profesorii de importanța ecosistemelor și despre necesitatea ca fiecare dintre noi să depunem eforturi pentru menținerea acestora. Folosind fotografiile realizate la acțiunea de Ziua Natura 2000, elevii au creat câte un poster, cu imagini și slogan ales de ei, acestea fiind imprimate de echipa proiectului și distribuite în școlile, bibliotecile și primăriile localităților din care proveneau copiii. În cea de a 2-a parte a zilei, reprezentanții APM Gorj și elevii de la Școala Gimnazială nr.1  din Albeni au desfășurat o activitate de ecologizare pe malul râului Gilort, în apropierea pasajului pentru pești, reprezentanții primăriei preluând ulterior sacii de deșeuri colectate.

Râul Gilort printr-o piesă de teatru

Activitățile cu tinerii locuitori din proximitatea Sitului Natura 2000 Râul Gilort vor continua și în perioada următoare. Astfel, pe 23 iunie, începând cu ora 13.00, echipa Fish For Life, în colaborare cu școala din Albeni, va organiza o lecție de biologie și ecologie în natură. Specialiștii echipei și profesorul de biologie vorbi copiilor despre regulile care trebuie respectate într-un sit Natura 2000, dar și despre proiectul FISH FOR LIFE și ce schimbări va aduce în comunitatea lor. Această ieșire se dorește a fi prima dintr-un șir mai lung de lecții prin care profesorii să implice și celelalte clase ale școlii.

Apoi, pe 25 iunie, de la ora 10.00, școala din Bălcești (comuna Bengești – Ciocadia) va găzdui un spectacol ce va rezuma activitățile de reconstrucție ecologică printr-o piesă de teatru, după un scenariu realizat în colaborare cu profesorul responsabil cu acțiunile extrașcolare. De asemenea, va fi proiectat unul dintre filmele realizate în cadrul proiectului, pe care îl puteți viziona și dvs. mai jos.

Printre invitații la evenimente se numără  părinți, profesori, angajați din primărie, dar și reprezentanți ai autorităților locale (Inspectoratul Școlar Gorj,  Consiliul Județean, Apele Române, ANANP) și din presa locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.