Delta curată. Comunitate responsabilă

Delta Curată

Lucrurile se schimbă doar dacă fiecare dintre noi investește un pic în mediul de lângă el. Un astfel de exemplu este inițiativa Asociației 37, alături de partenerii lor Școala Gimnazială din Murighiol și de Seneca Ecologos, vor sărbători Ziua Dunării – 29 iunie 2021 – împreună cu comunitatea din satul Dunavățu de Jos printr-o nouă acțiune de igienizare a malurilor brațului Sf. Gheorghe și ale canalului Dunavăț. Din păcate, fluxul tot mai mare de turiști în Delta Dunării are și consecințe nedorite.

Ideea proiectului Delta curată. Comunitate responsabilă, finanțat de Lidl prin programul Ape Curate, a pornit de la faptul că pe malurile celor două corpuri de apă se campează frecvent și, din păcate, nu există un sistem instituționalizat de colectare a deșeurilor. De aceea, este importantă colaborarea și cu autoritățile locale – Primăria Murighiol, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării – atât pentru implementarea unui sistem de colectare a deșeurilor, dar și pe partea de conștientizare și de implementare a cadrului legislativ în domeniu.

Proiectul urmărește creșterea gradului de înțelegere a locuitorilor permanenți și sezonieri ai deltei asupra impactului pe care îl are pe termen lung poluarea, crearea de alianțe între autorități și comunitate, precum și rezolvarea punctuală a problemei deșeurilor acumulate pe malul apei. Pentru că e nevoie de informare continuă pentru a schimba mentalități.

Program activități proiect Delta Curată. Comunitate Responsabilă

Desfășurat pe parcursul a șase luni, proiectul include campanii de igienizare periodice, sesiuni de formare și informare a localnicilor și turiștilor, ateliere educaționale pentru copii în cadrul taberei de vară și al Săptămânii Altfel, construirea și amplasarea unor pubele trash-art în zona de campare, dar și în sat pentru a putea prelua cantitatea mare de deșeuri reciclabile din timpul sezonului turistic.

  • Program igienizări: 29 iunie (Ziua Dunării), 27 iulie, 17 august, 1 septembrie (Ziua Deltei Dunării), 26 octombrie, 9 noiembrie
  • Tabără de vară pentru copii: 12 – 16 iulie
  • Atelier & realizare mural de către artistul vizual Dan Perjovschi: 8 noiembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.