Cuantificarea bioacumulării xenobioticilor în lanţurile trofice aparţinând zonelor umede – BIOXEN

ECOSMART
Proiectul 32111/2008 „Cuantificarea bioacumulării xenobioticilor în lanţurile trofice aparţinând zonelor umede – BIOXEN”, finanţat de Unitatea Executivă pentru Finaţarea Învăţământului Superior a Cercetării Dezvoltării şi Inovării, se desfăşoară în cadrul Programului 4- Parteneriate în domeniile prioritare – Direcţia de cercetare 3 – Mediu şi este coordonat de Universitatea din Bucureşti, prin Centrul de Cercetare a Mediului şi Efectuare a Studiilor de Impact, în colaborare cu Centrul de Cercetare Chimie Analitică Aplicată.

Partenerii implicaţi în realizarea proiectului sunt: Universitatea Politehnică Bucureşti, Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice.

Proiectul se desfasoară in următoarele etape:

  • Etapa 1 – Elaborarea metodologiei şi protocoalelor de lucru (2009),
  • Etapa 2 – Recoltarea probelor biologice şi de mediu. Cuantificarea poluanţilor în probele recoltate (2009),
  • Etapa 3 – Recoltare probelor biologice şi de mediu. Cuantificarea poluanţilor în probele recoltate (2010)
  • Etapa 4 – Elaborarea metodologiei de evaluare a bioacumulării poluanţilor. Eficienţa samplingului non-invaziv în evaluarea bioacumulării. Dezvoltarea şi testarea sistemului analitic. Transferul rezultatelor către potenţiali beneficiari

Pentru a sprijini protecţia şi reconstrucţia ecologică a zonelor critice şi conservarea biodiversităţii dintr-o arie protejată, obiectivul general al proiectului BIOXEN este de a elabora şi dezvolta noi sisteme de analiză şi metodologii de evaluare a bioacumulării poluanţilor în lanţuri trofice din zone umede din România, utilizând ca studiu de caz Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, zonă umeda de importanţă europeană, prin declararea ca sit Ramsar şi includerea în reţeaua Natura 2000.

În acest sens, proiectul de faţă urmăreşte:

  • cuantificarea concentraţiei unor poluanţi în probe de mediu şi probe biologice;
  • evaluarea mecanismelor de bioacumulare, bioconcentrare şi biomagnificare a poluanţilor studiaţi din zonele umede;
  • realizarea, caracterizarea şi testarea unui senzor electrochimic pentru unele metale grele;
  • identificarea riscurilor generate de prezenţa xenobioticilor în unele din speciile analizate pentru prezervarea unor specii protejate şi chiar pentru comunităţile umane (de ex. contaminarea peştelui cu pesticide organoclorurate).

În perioada 2009-2011, au fost recoltate probe de apă, sedimente şi probe biologice (moluşte, peşte, pene şi ouă de păsari), din 6 puncte situate de-a lungul râului Prut şi s-au determinat concentraţiile unor metale grele, prin voltametrie de stripping (ASV) şi spectrometrie de emisie atomică în plasma cuplată inductiv (ICP-AES), precum şi a unor pesticide organoclorurarte, prin cromatografie de gaze.

Pentru cuantificarea metalelor grele (Cu, Pb, Cd) prin ASV, s-a utilizat ca electrod de lucru, fie un electrod de cărbune sticlos, când s-a aplicat bine cunoscuta metodă a filmului de mercur, fie un electrod nou dezvoltat, de tip mină de creion, modificat cu un film de polietacridină, sau un electrod serigrafiat de cărbune modificat cu un film de bismut, iar rezultatele au fost în bună concordanţă cu cele obţinute prin ICP-AES.

Rezultatele obţinute în urma prelucrării şi interpretării datelor experimentale, vor fi diseminate prin participări la conferinţe naţionale şi internaţionale, prin publicarea de articole în reviste de specialitate şi prin organizarea unui workshop pentru transferul informaţiilor către potenţiali beneficiari (administraţiile ariilor protejate din zone umede din Romania, agenţiile locale şi regionale de protecţie a mediului, INCD Delta Dunării, Administraţia Biosferei Delta Dunării, INCD pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură Galati etc).

 

One thought on “Cuantificarea bioacumulării xenobioticilor în lanţurile trofice aparţinând zonelor umede – BIOXEN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.