Program-pilot de control a ambroziei

ambrozie

Despre ambrozie se vorbește tot mai des în ultima perioadă, datorită numărului tot mai mare de alergii provocate de această plantă al cărui polen are proprietăți alergene foarte puternice. În perioada 2021-2023 Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în parteneriat cu Universitatea din București derulează Programul pilot de implicare a publicului în activitatea de control și eradicare a speciei invazive ambrozia. Programul se desfășoară în județul Giurgiu, în comunele Vânătorii Mici (localitățile: Vânătorii Mici, Vânătorii Mari, Izvoru) și  Roata de Jos (localitățile: Roata de Jos și Cartojani) și este parte integrată a proiectului Managementul adecvat al speciilor invazive din România, în conformitate cu Regulamentul UE 1143/2014 referitor la prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive cod SMIS 2014+ 120008.

Întâlnirile de lansare a programului pilot vor avea loc pe 7 și 14 noiembrie 2022, astfel:

  • 7 noiembrie 2022, Primăria Comunei Roata de Jos – Sala de consiliu (ora 10:00 și ora 12:00;
  • 14 noiembrie 2022, Primăria Comunei Vânătorii Mici – Sala de consiliu (ora 10:00; ora 12:00 și ora 14:00);

Scopul acestui program este de a preveni răspândirea speciilor invazive și de a obține, pe termen lung, suport din partea comunităților locale prin informare, educare și implicare permanentă, cât și încurajarea participării voluntare în managementul, monitorizarea, controlul și prevenirea speciilor invazive.

Activitățile prevăzute în cadrul programului pilot cuprind: identificarea arealelor infestate cu ambrozie, evaluarea cunoștințelor grupurilor țintă cu privire la specia invazivă, realizarea de materiale promoționale și informative specifice programului pilot, ghid de eliminare a speciei Ambrosia artemisiifolia, întâlniri cu localnicii și autoritățile locale, campanii de informare, campanii locale de control și eradicare a speciei invazive, evaluarea succesului programului pilot, lecții învățate cu privire la organizarea campaniilor de acest fel și plan de replicare.

Mai multe informații despre program, proiect și rezultatele obținute până în prezent pot fi consultate pe site-ul dedicat. Proiectul este co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 4.

ambrozie

One thought on “Program-pilot de control a ambroziei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.