Universitatea din București a găzduit marți, 18 februarie 2025, un workshop de guvernanță participativă intitulat Urban Living Lab Tei-Colentina (ULL Tei-Colentina). Acesta a fost coordonat de Andrea Aragone (Universite Libre de Bruxelles, Belgia) și a urmărit inventarierea, pe baza analizei cartografice și a discuțiilor cu participanții la workshop, a mai multor aspecte ce vizează arealul ce include lacurile Tei și Plumbuita, cartierul Tei-Toboc și zonele adiacente acestora. Printre aspectele referitoare la zonă urmărite în cadrul discuțiilor din prima parte a întâlnirii s-au numărat:
- dinamica societală și de mediu, alături de problemele identificate și utilizatorii acesteia;
- relațiile spațiale și sociale și conexiunile cu spațiile învecinate;
- necesitățile spațiale, socio-economice și de mediu;
- proiecte viitoare, viziuni și scenarii de dezvoltare în plină implementare sau la nivel de discuție.
Cea de a doua parte a workshop-ului a presupus schițarea unui scenariu colectiv inițial cu posibile soluții de proiectare pentru transformarea/adaptarea ULL prin:
- reflecție asupra modelelor de soluții bazate pe natură (NbS) care sunt mai incluzive și mai flexibile pentru utilizatorii multipli ai site-ului, în timp ce sunt abordate problemele de mediu și amenințările la adresa sitului,
- dezvoltarea de noi programe și atragerea de utilizatori în procesul de dezvoltare incluzivă și durabilă a site-ului.
Printre instituțiile prezente la eveniment s-au numărat reprezentanți ai autorităților locale (Primăria Municipiului București, APM București, DGASPC Sector 2), societății civile (Asociația Parcul Natural Văcărești, Asociația InformART, Urbanize Hub, locuitori din zonă), reprezentanți ai unor companii private (Multidimension SRL, Business Development Group) și cercetători din cadrul Universității din București și ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.
Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului DUT – Green-INC (https://green-inc.eu/) – GRowing Effective & Equitable Nature-based Solutions through INClusive Climate Actions. Proiectul este finanțat printr-un grant al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, CNCS/CCCDI – UEFISCDI, proiect nr. 45/2024 COFUND-DUT-GREEN-INC-2, din cadrul PNCDI IV.