Practică la instituții europene

Practică instituții europene

53 de masteranzi implicați în programe de formare cu tematică de mediu din trei universități românești au participat între 11 și 17 martie 2023 la cea de a 9-a ediție a proiectului Practicii profesionale în instituții europene. Scopul proiectului este de a le permite studenților să înțeleagă modul de funcționare al instituțiilor europene direct de la funcționarii europeni din Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană și Comitetul European al Regiunilor. Accentul a fost pus, evident, pe problematici de mediu cum ar fi schimbările climatice, managementul biodiversității, implementarea Pactului ecologic european. De asemenea, studenții au putut obține informații despre posibilitatea de aplica pentru stagii la instituțiile europene atât din partea reprezentanților instituțiilor europene, dar și a colegilor care au avut șansa să beneficieze de aceste oportunități.

Pe lângă activitățile desfășurate în instituții europene, studenții au vizitat expozițiile interactive Parlamentarium (un mod interactiv de acces în secretele modului de funcționare al Parlamentului European) și Casa Europa (o incursiune fascinantă în istoria recentă a Uniunii Europene), Muzeul Regal de Istorie Naturală (o colecție unică de paleontologie, mineralogie, antropologie, biologie animală și ecologie urbană) și Stația de epurare din Bruxelles (unul dintre cele mai avansate sisteme de epurare promovate la nivelul unui oraș mare).

Acest program de practică este deja un brand al Facultății de Geografie, cu care ne mândrim și în care credem. Prin acest modul de practică profesională ne dorim să îmbogățim experiențele profesionale și culturale ale studenților, dar și să îi ancorăm cât mai bine în realitățile viitorului european, în care trebuie să își asume responsabilități, dacă vor un viitor frumos

Prof. univ. dr. Cristian Ioja, Facultatea de Geografie

Activitatea practică a fost susținută financiar de către Parlamentul European prin Unitatea Vizite și Seminarii (coordonat de doamna Lavinia Cincă), în calitate de grup multiplicator de opinie europeană. Cei 53 de masteranzi au reprezentat Universitatea din București (programele de master Evaluarea integrată a stării mediului – EISM și Politici de mediu pentru dezvoltare durabilă – PMDD din Facultatea de Geografie), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și Universitatea Ovidius din Constanța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.