Universitatea din București va implementa în perioada decembrie 2022 – decembrie 2025 un proiect complex ce vizează crearea unui centru de competențe în domeniul reconstrucției și protecției ecosistemelor acvatice din bazinul inferior al Dunării și zona costieră a Mării Negre. Proiectul se intitulează Cercetare integrată și soluții sustenabile pentru protecția și restaurarea ecosistemelor din bazinul inferior al Dunării – zona costieră a Mării Negre, cod 18/16.11.2022 și este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Obiectivele de cercetare ale proiectului ResPonSE sunt în concordanță cu obiectivele Misiunii III a Uniunii Europene Restore our Ocean and Waters și prevăd:
- O1. Crearea unui sistem integrat de monitorizare a bazinului inferior al Dunării;
- O2. Afaceri și soluții “verzi” ce contribuie la reziliența râurilor, zonelor umede și zonelor costiere;
- O3. Realizarea unor tehnologii inovative pentru reducerea poluării apei, cu ținta “zero poluare”;
- O4. Implicarea factorilor de decizie și comunităților locale pentru a contribui la transformarea societală către sustenabilitate;
- O5. Dezvoltarea unui registru al infrastructurii naționale de cercetare și instrumentelor instituționale pentru susținerea Misiunii UE III.
Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, vor fi implementate cinci pachete de acțiuni care vizează:
- P1. Dezvoltarea unei serii de instrumente de decizie bazate pe modele, pornind de la o serie de sinergii multidisciplinare, capabile să ofere soluții optime care să sprijine protecția și reconstrucția sustenabilă a sistemelor ecologice complexe.
- P2. Analiza integrată a ecosistemelor pentru conservare și reconstrucție ecologică (scenarii, implicarea stakeholderilor și soluții).
- P3. Dezvoltare comunitară prin antreprenoriat pentru un turism sustenabil și reconstrucția ecologică a zonelor costiere și marine.
- P4. Realizarea unor bio-produse durabile, produse cu valoare adăugată și energie din macroalge marine, ca un prim pas către economia circulară.
- P5. Identificarea unor soluții integrate pentru reducerea poluării apei, spre Zero Poluare (NO-Poll).
Consorțiul de parteneri ce contribuie la crearea și operaționalizarea centrului de competențe include Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea „Ovidius” Constanța, Universitatea “Dunărea de Jos” Galați, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii și Echipamente de Protecția Mediului S.A. Bistrița, BEIA Consult International SRL, Iceberg Plus SRL, Centrul de Mediu si Sănătate SRL, DDS Diagnostic SRL București.
Informații suplimentare despre proiect sunt disponibile pe pagina web a acestuia.