Dezvoltarea de soluții verzi eficiente și echitabile

Soluții verzi

Dezvoltarea de soluții verzi eficiente și echitabile prin acțiuni climatice incluzive (în engleză GRowing Effective & Equitable Nature-based Solutions through INClusive Climate Actions – GREEN-INC) este un proiect european ce își propune să realizeze o evaluare a justiției socio-spațiale a acțiunilor climatice incluzive (ICAs) prin cartografierea (in)justițiilor climatice intersecționale în comunitățile în care sunt implementate soluții verzi (NbS) și prin evaluarea percepțiilor și valorilor specialiștilor și comunităților din cadrul ICAs.

Soluțiile verzi (NbS) au beneficii multiple, dar pot accentua inegalitățile și dezechilibrele în orașe. Pentru a ține mai bine seama de dilemele și compromisurile NbS, atât în teorie, cât și în practică s-au adoptat acțiuni climatice incluzive (ICAs) care abordează simultan schimbările climatice și inegalitățile urbane. Cu toate acestea, nu a fost încă realizată o evaluare sistematică a ICAs în orașele europene. Proiectul GREEN-INC va evalua performanța ICAs în cinci orașe europene (Amsterdam, București, Bruxelles, Skellefteå și Torino) care se confruntă cu efecte diferite ale schimbărilor climatice și care sunt înrădăcinate în sisteme diferite de planificare urbană. Printr-o evaluare sistematică, se vor identifica condițiile instituționale și principiile de proiectare prin care ICAs ajută la adoptarea NbS în diferite contexte europene. Strategia de cercetare constă într-o abordare comparativă a studiilor de caz care integrează patru discipline academice care oferă fiecare perspective valoroase privind eficacitatea și justiția socială a ICAs. Principiile de proiectare derivate din aceste evaluări interdisciplinare vor fi validate în cinci laboratoare vii cu parteneri locali din cele cinci orașe, utilizând tehnologia digital twin. În ansamblu, GREEN-INC va ajuta orașele europene să implementeze ICAs astfel încât să rezulte o livrare și proiectare mai echitabilă a NbS prin încorporarea echității și distribuirea cât mai echitabilă a impactului NbS.

Printre principalele rezultate scontate se numără revizuirea literaturii privind proiectele europene ce adresează soluții verzi incluzive, identificarea punctelor fierbinți de intersectare a vulnerabilităților urbane și un raport privind percepția actorilor interesați cu privire la riscuri și acceptarea soluțiilor verzi.

Proiectul este implementat de un consorțiu coordonat de Universitatea din Amsterdam și care mai include Vrije Universiteit Brussel (VUB), Université Libre De Bruxelles (ULB), Universitatea din București (Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuare a Studiilor de Impact), Luleå University Of Technology (LTU), Universitatea Politehnică din Torino (POLITO), Asociația InformART, Les Etats Généraux De L’eau À Bruxelles (EGEB). De asemenea, există și trei instituții implicate ca beneficiari ai proiectelor și anume WATERNET Amsterdam, Municipalitatea din Torino și Municipalitatea din SKELLEFTEÅ.

Proiectul este finanțat printr-un grant al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, CNCS/CCCDI – UEFISCDI, proiect nr. 45/2024 COFUND-DUT-GREEN-INC-2, din cadrul PNCDI IV.

Mai multe informații despre soluții verzi și în interviul cu Prof. dr. Mihai Niță, realizat de Marius Matache la RFI România.

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.