Proiect CNCSIS IDEI – Metodologia Evaluarii Integrate a Calitatii Mediului in Spatiile Rezidentiale din Zonele Metropolitane

2 aprilie 2011
Responsabil: Prof. dr.  Maria Patroescu
Perioade de implementare: 2008-2011

Expansiunea spatiilor rezidentiale in zonele metropolitane se produce in romania fara o corelare directa cu oferta de mediu si modificarile pe care aceste spatii le induc ca externalitate a mediului. Proiectul isi propune sa stabileasca cu claritate criteriile de selectare a parametrilor de mediu ce influenteaza direct calitatea locuirii ale zonelor rezidentiale. Inventarierea categoriilor de surse de degradare a mediului va permite coroborarea metodelor utilizate in spatiul uniunii europene cu legislatia in domeniu din Romania in vederea imbunatatirii calitatii habitatului intern si extern al zonelor metropolitane. Modelarea proiectiei modificarilor climatice la nivel local si regional va permite regandirea structurii si dimensiunii spatiilor rezidentiale din zonele metropolitane. Schimbarile accelerate ale modului de utilizare a terenurilor din zonele metropolitane, modificarile functiilor anumitor areale sunt necesar a fi cunoscute pentru a realiza corect diagnoza starii mediului si a estima costurile de reabilitare a mediului in spatiile rezidentiale nou create.

Evaluarea mutatiilor induse la nivelul biodiversitatii spatiilor rezidentiale va permite formularea de recomandari concrete privind reconstructia ecologica a ecosistemelor, dar si formularea clara a cailor de pastrare si reabilitare a centurii verde-galben, in vederea satisfacerii exigentelor europene ale confortului locuirii in zonele rezidentiale. Crearea de baze de date necesare modelarii raportului schimbarilor de mediului – calitate a mediului in habitatele interne si externe va conduce la elaborarea scenariilor de prioritizare a internalitatilor si externalitatilor de mediu cu rol in calitatea locuirii. Selectarea si formularea corecta a criteriilor de locuire urbana si rurala din zonele metropolutane va permite si o raportare reala a acestora la riscurilr naturale si tehogene la care pot fi expuse spatiile rezidentiale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.