Practică profesională în instituții europene

Practică europeană Bruxelles 2024

Deja a devenit o tradiție stagiul de practică profesională în instituții europene al masteranzilor din mai multe universități din România. Activitatea a implicat 40 de studenți din Universitatea din București (programele de master Evaluarea integrată a stării mediului – EISM și Politici de mediu pentru dezvoltare durabilă – PMDD din Facultatea de Geografie), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Ecologică din București și Universitatea Ovidius din Constanța. Aceștia au putut să înțeleagă modul de funcționare al instituțiilor europene direct de la funcționarii europeni din Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană, Comitetul European al Regiunilor și Comitetul European Economic și Social. Mai mult, studenții au intrat în atmosfera frământărilor cu care se confruntă Șantierul european, mai ales din perspectiva implementării Pactului ecologic european. Managementul carierei și posibilitatea de aplica
pentru stagii la instituțiile europene a fost un subiect foarte mult discutat în cadrul practicii, atât cu reprezentanții instituțiilor europene, cât și cu colegii care au avut șansa să beneficieze de aceste oportunități.

Mai mult, studenții au vizitat expozițiile interactive Parlamentarium (un mod interactiv de acces în secretele modului de funcționare al Parlamentului European) și Casa Europa (o incursiune fascinantă în istoria recentă a Uniunii Europene), Muzeul Regal de Istorie Naturală (o colecție unică de paleontologie, mineralogie, antropologie, biologie animală și ecologie urbană) și stația de epurare din Bruxelles (unul dintre cele mai avansate sisteme de epurare promovate la nivelul unui oraș mare). Au fost realizate incursiuni pentru înțelegerea diferitelor aspecte relevante pentru ecologia urbană a orașelor Bruxelles (infrastructura verde-albastră, modul de gestionare al deșeurilor și apelor uzate, managementul patrimoniului natural, controlul calității aerului) și Brugge (în special, gestionarea resurselor de apă și a elementelor de patrimoniu).

Este un deziderat ca toată societatea să înțeleagă că proiectul Europei unite, cu toate carențele lui, a contribuit semnificativ la dezvoltarea unei societății clădite pe principii foarte solide, între care respectarea drepturilor omului ocupă un rol central. Este cu adevărat o oportunitate să înțelegi Șantierul European direct de la sursă și să înțelegi că poți fi parte activă în acest proces. Avem ocazia să arătăm acest lucru la alegerile  europarlamentare din 9 iunie 2024, când ne putem manifesta responsabil viziunea noastră pentru Europa de mâine. Prof.univ.dr. Cristian Ioja, Facultatea de Geografie a Universității din București

Stagiul a avut loc în perioada 11-15 februarie 2024, activitatea de practică profesională fiind susținută financiar de către Parlamentul European prin Unitatea Vizite și Seminarii, în calitate de grup multiplicator de opinie europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.