Excursie tematică a elevilor din Turda

Excursie tematică Brașov - Turda

Elevii Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” Turda s-au bucurat de o experiență deosebită, prin participarea la o activitate de învățare nonformală și anume o excursie tematică, ce a avut loc în perioada 18-19 noiembrie 2023. Această activitate a făcut parte din Proiectul Continuitate de locuire și rute comerciale, proiect finanțat de Cosiliul Județean Cluj şi Proiectul Responsabilitate pentru Biodiversitate, realizat în parteneriat cu Asociaţia InformART, Bucureşti.

Elevii, însoțiți de cadre didactice, au vizitat: Cetatea Brașov, Turnul Negru, Turnul Alb, zidruile de apărare, Prima Școală Românească, Strada Sforii, Biserica Neagră, Piața Sfatului, Castelul Bran, completându-și cultura generală cu informaţii despre cetăţile medievale de pe traseu (Sighişoara, Râşnov) precum şi despre Platoul Braite, cu Rezervaţia de stejari multiseculari. Pe tot parcursul excursiei, elevii au primit informații referitoare la specificul cetăților medievale, amplasarea strategică a acestora, modul de orgaizare, rolul lor de apărare, continuitatea de locuire în Şcheii Braşovului, rolul Castelului Bran ca punct vamal și fortăreață la granița de est a Transilvaniei.

Au avut, astfel, ocazia de a-și completa cunoștințele de geografie cu aspectele fizico-geografice din traseul excursiei: localizare, unităţi de relief, bazine hidrografice străbătute, etajarea climatică şi aspectele de biodiversitate din interiorul arcului carpatic, prin evidențierea etajelor de vegetaţie, care se modifică odată cu altitudinea. Excursia a fost un bun prilej pentru ca elevii să participe la exerciții de observare, identificare şi analiză a diferitelor specii arboricole din etajul foioaselor şi coniferelor, cu evidențierea aspectelor deosebite ale diferitelor ecosisteme întâlnite pe parcursul excursiei, pornind de la orizontul local şi apropiat, mai bine cunoscut elevilor şi mergând către ecosistemele forestiere de foioase din Podişul Târnavelor, trecând spre ecosistemele lacustre din Depresiunea Braşov-Maieruş-Rotbav, urmate de ecosistemele forestiere de amestec sau conifere, specifice zonei montane Tâmpa-Predeal.

Fiind o activitate interdisciplinară, elevii au acumulat informaţii, au dezvoltat abilităţi de identificare şi corelare a aspectelor de geografie umană (stiluri arhitecturale, evolutia așezărilor umane, dezvoltarea căilor de comunicaţie, a resurselor şi a industriei aferente), cu cele de bio-geografie (identificarea de specii după caracteristicile aparatului folial, scoarţă, fructe, etajul climatic). Entuziasmul elevilor se datorează atât informațiilor științifice primite în această excursie tematică, dar și faptului că au legat prietenii pentru o mai bună coeziune a grupului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.