Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, în colaborare cu partenerii proiectului LIFE10 NAT/RO/740 Îmbunătățirea statutului de conservare al speciilor și habitatelor prioritare din zona umedă Porțile de Fier, vă invită să participați la aplicația demonstrativă “Modalități de reducere a biomasei speciilor acvatice invazive și a celor native cu caracter invaziv”. Activitatea se adresează în special managerilor de arii protejate ce includ luciu de apă și reprezentanților R.A. Apele Române. Scopul acestor activități este de a veni în sprijinul administratorilor de SPA-uri ce se confruntă cu probleme similare. În timpul fiecărei sesiuni, aceștia vor avea acces la o serie de experienţelor practice pentru a înțelege eficienţa metodei aplicate și pentru a le facilita transferul ei în zonele în care îşi desfăşoară activitatea.
Sesiunea are loc în perioada 26-29 august 2015 în campusul Universității Eftimie Murgu Reșița din localitatea Coronini (jud. Caraș-Severin). Organizatorii vor asigura cazarea, masa și cheltuielile de transport ale participanților. Data limită de confirmare a participării este 18 august 2015, aceasta se poate face prin fax – 0255-226729 sau prin e-mail: ianosi_mirela@yahoo.com
Mai multe detalii despre training, inclusiv programul celor 4 zile, găsiți în invitația atașată.
Eliminarea biomasei acvatice – sesiune demonstrativă
Recoltarea plantelor acvatice în exces este o metodă eficientă de eliminare a speciilor invazive şi este folosită în mod extensiv în alte ţări. Practic reprezintă singura măsură certificată care asigură o reducere a efectivului speciilor care concurează cu speciile protejate, fără a introduce în mediu compuşi chimici (ierbicide), a draga sau a drena zonele umede. Prin recoltarea plantelor acvatice în exces, cantitatea de biomasă a speciilor invazive şi a celor aflate în competiţie cu speciile protejate, este redusă sub valoarea critică. De asemenea, cantitatea de materie organică se reduce, iar rata de colmatare scade. În acest fel, habitatele protejate ce compun zonele umede sunt menţinute pentru o lungă perioadă de timp, fiind eliminate ameninţările induse de eutrofizare şi specii acvatice invazive.
Recoltarea plantelor acvatice în exces nu a mai fost folosită până acum în România. Proiectul îşi propune să dovedească eficienţa metodei în contextul socio-economic şi ecologic al zonelor umede din lungul Dunării şi nu numai. Sesiunile de recoltare se vor desfăşura în afara perioadelor de critice ale speciilor protejate (cuibărit, germinare, etc), astfel încât să nu pună în pericol speciile protejate. Implementarea acţiunii asigură habitate favorabile pentru iernare şi hrănire pentru mai mult de 500 de cormorani mici şi habitate pentru alte 12 specii protejate (ex. Aythya nyroca). Replicarea metodei în cadrul altor arii protejate va fi realizată prin diseminarea planului de acţiune către toţi administratorii de SPA-uri conţinând zone umede şi către administratorii de bazine hidrografice şi prin organizarea a două ieşiri în teren având ca şi scop recoltarea de plante acvatice în exces.
Proiectul LIFE10 NAT/RO/740 Îmbunătățirea statutului de conservare al speciilor și habitatelor prioritare din zona umedă Porțile de Fier este finanțat de Uniunea Europeană – Directoratul General Mediu. Informații despre proiect sunt disponibile pe site-ul acestuia.