Reconstrucție ecologică pe Gilort

Gilort LIFE competențe

Râul Gilort este subiectul unui amplu proiect de reconstrucție ecologică, intitulat FISH FOR LIFE Refacerea culoarelor de migrație și a habitatelor pentru speciile de pești reofili din râul Gilort LIFE16 NAT/RO/000778. Proiectul este coordonat de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în parteneriat cu Universitatea din București și Invisible Nature și va fi implementat în perioada 1 septembrie 2017 – 31 martie 2022. Finanțarea proiectului este asigurată de Comisia Europeană (prin schema de finanțare LIFE, fiind singurul proiect românesc aprobat în competiția 2016) și cofinanțat de Ministerul Mediului și instituțiile partenere.

Gilort proiect reconstrucție ecologicăObiectivul general al proiectului FISH FOR LIFE este să refacă conectivitatea râului Gilort și să îmbunătățească diversitatea habitatelor pentru mai multe specii de pești (preponderent specii reofile, care trăiesc în ape curgătoare). În acest sens, echipa de implementare a proiectului va realiza o serie de activități de reconstrucție ecologică, cum ar fi realizarea unor pasaje pentru pești la Albeni și Târgu Cărbunești, dar și morfologice, care vizează refacerea caracteristicilor naturale ale albiei râului.

Este un proiect ambițios și inovator pentru România, care vizează un râu ce găzduiește o serie de specii cu un statut de conservare nefavorabil la nivel european. Măsurile de intervenție propuse vin tocmai să îmbunătățească șansele de perpetuare a acestor specii. Nicolae Calma, manager de proiect, APM Gorj.

Prin măsurile de pionierat și abordările integrate propuse – crearea unor pasaje care să permită migrația speciilor de-a lungul cursului râului Gilort, stabilizarea malurilor, crearea unor habitate de hrănire, odihnă și reproducere – proiectul își propune să îmbunătățească statutul speciilor prezente, dar și să contribuie la dezvotarea durabilă a comunităților umane.

Principalele rezultate vizate prin implementarea proiectului sunt un statut de conservare îmbunătățit pentru patru specii de pești din situl Natura 2000 Râul Gilort (Barbus meridionalis,  Eudontomyzon mariae,  Gobio albipinnatus,  Sabanejewia aurata), prin reducerea impactului negativ al modificărilor morfologice ale albiei pe 120 de km, condiții hidromorfologice favorabile menținerii habitatelor de hrănire, adăpost și reproducere pe 19 sectoare de râu, cu o lungime totală de cel puțin 26 km și stabilizarea sustenabilă a malurilor și a fâșiilor-tampon pe cel puțin 10 hectare de coridor de râu, prin plantarea unor specii native și bușteni deflectori în puncte cheie ale râului. De asemenea, proiectul prevede acțiuni de conștientizare a populației locale cu privire la importanța conservării speciilor de pești și a habitatelor din situl Natura 2000 Râul Gilort și beneficiile pe termen lung pe care acestea le pot genera.

2 thoughts on “Reconstrucție ecologică pe Gilort

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.