O echipă a Universității din București, Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuare a Studiilor de Impact a realizat un schimb de experiență cu ViaDonau, autoritatea austrică responsabilă de fluviul Dunărea și de principalele râuri din Austria. Cu această ocazie, au fost vizitate trei proiecte de reconstrucție ecologică implementate în cadrul schemei de finanțare LIFE a Uniunii Europene. Iar eu vă propun să vorbim de cel ce reprezintă poate cel mai mare proiect de reconstrucție ecologică din Europa. El vizează transformarea estuarului râului Traisen (unul din cei mai importanți afluenți ai Dunării din Austria Inferioară) dintr-un curs de apă regularizat într-un peisaj de luncă cu diversitate ecologică ridicată.
Râul Traisen are o lungime de 7,5 km și traversează situl Natura 2000 Tullnerfelder Donau – Auen, cea mai întinsă pădure de luncă din Austria. Regularizarea lui a determinat diminuarea populației de salcie ca urmare a umidității reduse, dar și reducerea drastică a biomasei piscicole, migrația ihtiofaunei din Dunăre în Traisen fiind împiedicată de barierele create la regularizare (praguri). Proiectul interdisciplinar (mai multe detalii pe www.life-traisen.at) își propune să creeze un râu meandrat (Foto 5) și să conecteze diverse corpuri de râu din câmpia inundabilă cu râul Traisen, dar și conexiunea ecologică cu fluviul Dunărea. Astfel, habitatele nou create vor oferi condițiile necesare dezvoltării de habitate cu păduri de sălcii (910E), îmbunătățirea stării habitatelor din situl Natura 2000 fiind principalul obiectiv al proiectului.
Realizarea proiectului va rezulta într-o creștere a lungimii râului Traisen la 10 km (prin meandrare), cu maluri dinamice, acoperite de habitate ripariene, cu o zonă inundabilă rezultantă de aproximativ 54 de hectare. O parte din cursul regularizat al râului va fi păstrată sub formă de suprafețe stagnante (propice depunerii icrelor de către pești și ca bălți pentru dezvoltarea amfibienilor) ce însumează circa 13 ha. De asemenea, întreg cursul râului Traisen va permite migrația fără obstacole a speciilor de pește din Dunăre. Peste 40 de specii de pește vor beneficia de acest fapt, 15 dintre ele fiind prezente în Anexa II a Directivei Habitate. Nu în ultimul rând, lucrările efectuate vor include și dezvoltarea a 30 de hectare de pajiști (habitat prioritar 6210).
Foto sus. Râul Traisen – în stânga, porțiune stagnantă din cursul regularizat; în centru, meandră realizată în cadrul proiectului. Foto dreapta. Lucrări de reconstrucție ecologică pe sectorul final al râului Traisen.
Deplasarea a fost efectuată în cadrul proiectului LIFE10 NAT/RO/740 – Îmbunătățirea statutului conservării unor specii și habitate prioritare din zona umedă Porțile de Fier. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin Directoratul General pentru Mediu. Scopul proiectului este de a asigura un statut de conservare favorabil pe terment lung pentru cormoranul mic, raţa roşie şi habitatele lor din ROSPA0026 Cursul Dunării – Baziaş – Porţile de Fier, prin implementarea şi diseminarea unor măsuri eficiente de conservare. Proiectul este implementat în perioada 2011-2015.