Așa cum v-am promis, continuăm să vă prezentăm proiecte care ni se par interesante pentru comunitatea educațională românească. Unul dintre acestea este proiectul GeoCapabilities, al cărui scop principal este acela de a crea materiale pentru pregătirea profesorilor care să îi sprijine pe aceștia în a deveni lideri de curriculum pornind de la abordarea așa-numitelor capacități. Această abordare consideră modul în care un individ, în contextul existenței sale, duce o viață pe care are motive să o prețuiască. Adoptat pentru învățământul geografic, abordarea spune că, odată obținute o serie de cunoștințe geografice, invidivul își va dezvolta și mai mult capacitățile personale.
Without geography education young people would not be able to understand or even question their position in the world. GeoCapabilities website
Abordarea ce vizează capacitățile unui individ își are originea în teoria economică a bunăstării (Sen, 1985). Două întrebări stau la baza cercetărilor efectuate în cadrul proiectului: 1) putem descrie cum contribuie educația geografică la dezvoltarea capacităților individului și la formarea sa ca om și 2) Care sunt consecințele lipsei accesului tinerilor la educația geografică pentru dezvoltarea lor viitoară. Iată o introducere privind conceputul și proiectul, realizată de Richard Bustin.
Proiectul GeoCapabilities vizează în special Geografia ca materie în învățământul preuniversitar, dar abordarea poate fi ușor transferată și către alte discipline. Proiectul promovează de asemenea diversitatea culturală și lingvistică și în modurile în care geografia este înțeleasă și explicată în standardele curiculare naționale. Abordarea capacităților sprijină toți specialiștii implicați în toate sectoarele educației geografice să justifice relevanța și importanța de a învăța să gândim geografic.
În acest moment, sunt dezvoltate patru module și anume: 1) Definirea și dezvoltarea capacităților caracteristice disciplinei, 2) Dezvoltarea curriculumului de către profesori, 3) Conectarea capacităților cu dezvoltarea curriculară și 4) Comunicarea capacităților la clasă. Fiecare modul va fi îmbunătățit și completat cu resurse multimedia și tehnologii online, cum ar fi strategiile de tipul story map, care să vină în sprijinul dialogului și colaborării între profesori și cadrele implicate în pregătirea profesorilor în diverse țări.
Profesorii interesați să testeze materialele-pilot de pregătire a profesorilor sau care doresc să devină parteneri-asociați ai proiectului sunt rugați să îl contacteze pe liderul proiectului, Profesorul David Lambert, Institute of Education, University of London, UK pe adresa geocapabilities@gmail.com La ora scrierii acestui articol, România nu era prezentă ca și partener asociat. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe site-ul www.geocapabilities.org/
Proiectul GeoCapabilities este finanțat de U.S. National Science Foundation și de Programul Comenius al Uniunii Europene.
Bibliografie: Sen, A. (1985). Commodities and capabilities. Amsterdam, Elseiver
Etichete: GeoCapabilities, geografie, proiect