Filme reconstrucție ecologică

Pociovalistea reconstrucție ecologică gala dezvoltarii durabile
14 august 2020

Echipa de implementare a proiectului Fish For Life a realizat o serie de scurt-metraje ce au rolul de a crește nivelul de informare a comunităților locale și factorilor de decizie din arealul sitului Natura 2000 Râul Gilort cu privire la lucrările de reconstrucție ecologică ce vor avea loc în zonă. Pentru că suntem un portal de cercetarea și protecția mediului, ne-am gândit să vi le prezentăm, în speranța că ele pot reprezenta exemple de bună practică și pentru alte corpuri de apă din România care se confruntă cu problema întreruperii conectivității cursului ca urmare a unor amenajări hidrotehnice.

Primul film reprezintă o introducere în obiectivele și activitățile proiectului Fish For Life, identificând totodată speciile – țintă ale proiectului, arealului de desfășurare a activităților proiectului și principalele amenințări asupra speciilor și habitatelor din situl Natura 2000 Râul Gilort.

În orice proiect ce vizează măsuri de conservare a biodiversității și de reconstrucție ecologică, colaborarea cu comunitățile locale este esențială. Nu se pot atinge obiectivele de conservare dacă cei care trăiesc în zonă nu manifestă o atitudine pozitivă față de activitățile de conservare a naturii și nu crează un climat de susținere față de acțiunile din proiect.

Cel de-al treilea scurt-metraj realizat până acum vizează o serie de bune practici în domeniul reconstrucției ecologice a râurilor. Acestea vizează o abordare integrată a problemelor, prin soluții moderne, care să îmbine siguranța și dezvoltarea economică cu nevoile de conservare a speciilor și habitatelor, bazate pe prevederile Directivei Cadru – Apă și planul de management al sitului Natura 2000 Râul Gilort.

FISH FOR LIFE Refacerea culoarelor de migrație și a habitatelor pentru speciile de pești reofili din râul Gilort LIFE16 NAT/RO/000778 este un proiect finanțat de Comisia Europeană prin schema de finanțare LIFE și cofinanțat de Ministerul Mediului și instituțiile partenere. Proiectul este coordonat de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în parteneriat cu Universitatea din București și Invisible Nature, și va fi implementat în perioada 1 septembrie 2017 – 31 martie 2022. Detalii suplimentare găsiți pe site-ul proiectului.

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.