Bune practici în reconstrucția ecologică

bune practici reconstrucție ecologică sprijin financiar

Echipa de implementare a proiectului Fish For Life a continuat să realizeze scrut-metraje legate de bune practici în domeniul reconstrucției bazinelor de râu, cu aplicație pe râul Gilort. În ambele cazuri, veți putea observa că interacțiunea cu comunitatea locală este extrem de importantă

Primul dintre ele se referă la oportunitățile de reconstrucție ecologică pe care râul le oferă în momentul de față, ca urmare a schimbărilor ce au avut loc sub influența activităților antropice din ultimii 30 de ani (exploatare de materiale de construcții, construirea unor praguri în apropierea podurilor de la Albeni și Târgu Cărbunești). Discuțiile cu localnicii pornesc de la termenii pe care aceștia îi folosesc pentru a descrie anumite habitate sau procese ale râului.

Cel de-al doilea scurt-metraj este, în fapt, un dialog cu comunitatea locală, pentru că nici un proiect de reconstrucție ecologică nu se poate implementa fără susținerea celor mai importanți beneficiari: cei care trăiesc dintotdeauna lângă râu. De aceea, echipa de implementare a proiectului a vrut să afle chiar de la localnici cum își amintesc Gilortul de altă dată. Ce specii de pești populau râul, ce povești își amintesc din perioada în are impactul antropic era mult mai redus.

Aceste mărturii au fost extrem de importante în evaluarea primară a locurilor în care vor fi implementate lucrări de reconstrucție ecologică în albia râului. Pentru că, de multe ori, nu există fundamentări științifice sau studii realizate în urmă cu 10, 20 sau 30 de ani în urmă.

Aceste cinci filme pot servi drept bune practici și pentru alte proiecte de reconstrucție ecologică a unor râuri/sectoare de râu din România, pentru că nevoia de reconstrucție este des întâlnită. Următoarele scurt-metraje vor include imagini de la lucrările de reconstrucție ecologică (o parte din ele deja începute, este cazul pasajului de la Albeni) ce urmează a fi implementate pe râul Gilort.

FISH FOR LIFE Refacerea culoarelor de migrație și a habitatelor pentru speciile de pești reofili din râul Gilort LIFE16 NAT/RO/000778 este un proiect finanțat de Comisia Europeană prin schema de finanțare LIFE și cofinanțat de Ministerul Mediului și instituțiile partenere. Proiectul este coordonat de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în parteneriat cu Universitatea din București și Invisible Nature, și va fi implementat în perioada 1 septembrie 2017 – 31 martie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.